Vodnik za vzdrževanje klimatske naprave

Pravilno vzdrževanje klimatske naprave bo zagotovilo, da naprava še naprej zagotavlja pravilno hlajenje ali ogrevanje (poleti ali pozimi). Nekateri koraki, so preprosti in ne zahtevajo serviserja. Če se opremite s tem preprostim tehničnim znanjem, boste dolgoročno prihranili čas in denar. Več o vzdrževanju klimatskih naprav, najdete tukaj: Montaža in vzdrževanje.

Vzdrževanje klimatske naprave


Vzdrževanje zunanje enote klimatske naprave


V običajni klimatski napravi je kondenzacijska enota običajno nameščena zunaj vaše hiše, kjer so kompresor, ventilator in kondenzacijske tuljave. Ko hladite vašo hišo, ta naprava odbija toploto v okolico s pihanjem ventilatorja nad kondenzacijske tuljave. Prepričajte se, da sta ventilator in kondenzator, čista in ni prahu, pretok zraka namreč ne sme biti oviran.


Na zunanji enoti lahko najdete posušene liste, celo plastične vrečke in druge neželene materiale, ki so se prilepili na kondenzator, še posebej, če ga že dolgo niste pregledali. Če je potrebno, jih s ščetko odstranite iz tuljav in zagotovite, da zrak neovirano piha iz kondenzatorja.


Pred čiščenjem kondenzatorja ne pozabite izključite napajalne enote.


Če želite strokovno pomoč, smo vam v podjetju KamKlima zmeraj na voljo!


Pokličite 030 336 813 ali pa nam pišite na info@kamklima.si.


Preverite in očistite filtre


Večina notranjih enot je opremljena s snemljivimi filtri, ki preprečujejo, da bi umazanija zamašila tuljave. Te filtre enostavno odstranite in operete z vodo in nevtralnim milom, da se znebite prahu. Preden filtre vstavite nazaj, notranjost enote sperite in posušite. Za čiščenje filtra ne uporabljajte močnih kemikalij.


Filtre vzdržujte vsaj enkrat na mesec. Nekatere enote imajo tudi elektrostatične filtre, ki delujejo kot sekundarni filtrirni sistem uparjalnika. Zamenjajte jih, če so umazani.


Pozor! Nekateri filtri se čistijo z namenskimi čistili, zato jih ne spirajte z vodo!


Preverite in očistite uparjalnik


Če so tuljave notranjega uparjalnika umazane, za čiščenje uporabite sesalnik ali mokro krpo. Naredite to vsaj enkrat mesečno ali vsaka 2 tedna, odvisno od pogostosti uporabe.


Ohranjanje uparjalnika bo zagotovilo, da se hladilna/ogrevalna zmogljivost klimatske naprave ne izgubi zaradi umazanije, ki ovira pretok zraka v prostor.


Preverite napeljave


Če uporabljate centralno klimatsko napravo, preverite cevovode, da zagotovite, da so kanali nepredušni s tesnjenjem ohlapnih ali razpokanih spojev s pomočjo tesnilne mase. To bo pripomoglo k zagotavljanju učinkovitosti klimatske naprave. Poskrbite tudi, da zračnikov ne bo blokiralo pohištvo v hiši.


Daljinec


Če ima vaša enota daljinski upravljalnik, preverite, ali deluje, tako da preverite zaslon in ga uporabite za upravljanje enote. Če krmilnika ne uporabljate dlje časa, odstranite baterije.


Daljinec redno čistite z namenskimi čistili, tako boste poskrbeli za popoln videz daljinskega upravljalnika, v ostalem primeru se lahko zgodi, da bo daljinec masten, plastika pa bo porumenela.


Upoštevajte, da obstaja nekaj načinov delovanja vaše klima naprave, npr. hlajenje, ogrevanje, ventilator ali samodejni način, odvisno od sistema, ki ste ga kupili. Za varčevanje z energijo priporočamo uporabo časovnika in druge načine varčevanja z energijo.


Napajalna enota


Vedno je dobro, da napravo vklopite in klimatsko napravo zaženete konec pomladi, da zagotovite, da je še vedno v delovnem stanju. Poskrbite, da obratuje v pravilnem načinu in temperaturi, da dobite želeni učinek hlajenja ali ogrevanja skozi celotno sezono.


Hladilno sredstvo


Ne pozabite, da morate letno dopolniti/menjati tudi hladilno sredstvo v vaši klima napravi. To lahko opravi le za to usposobljen serviser. Polnjenje klima naprave poteka po naslednjem zaporedju: tehnični pregled hladilnega sistema, čiščenje klime in filtrov, menjava in dopolnjevanje plina, menjava olja v hladilnem sistemu.


Potrebujte servis oz. pregled klimatske naprave?


Pokličite nas na 030 336 813 ali pa nam pišite na info@kamklima.si.