Voda, kapljice in plesen. Problem je lahko klimatska naprava

Mnogi, ki načrtujejo popravilo klimatske naprave ne vedo, da njihova naprava deluje tudi kot razvlaževalnik zraka.

Klimatski sistem je namreč zasnovan posebej za črpanje vode iz zraka, saj sprošča toploto zunaj vašega doma in hladi zrak znotraj. Voda, ki se kondenzira, običajno odteče skozi odtok in odvaja na prostem. Besedo običajno uporabljamo zato, ker včasih pride do težav z odvajanjem kondenzata, ta se lahko začne pojavljati okrog vaše klime.


Ali iz vaše klimatske naprave kaplja? Ali se na vaši preprogi pojavljajo madeži in oz. plesen okoli klimatske naprave?
Potem imate težavo pri odvajanju kondenza, oglejmo, kaj bi lahko šlo narobe.


Kaj je kondenz?


Kot smo že omenili, ima vaša klimatska naprava kondenzatorsko tuljavo, ki črpa vlago iz ozračja, medtem ko hladi vašo hišo. Ta vlaga se ujame in mora uiti skozi odtok, ki mu pravimo odtok kondenzata. Če imate okoli napajalne enote vlažne stene ali preproge, je to verjetno glavni krivec vaših težav.


Težave z odvajanjem kondenzata


Ta “kondenzatna” voda mora tako ali drugače uiti iz vaše klimatske naprave. Dobro vzdrževan odtok kondenzata bo gladko omogočil, da se voda, ki kondenzira okoli vaše kondenzacijske tuljave, odloži (zunaj) na prostem. Za razliko pa bo zamašen odtok kondenzata otežil ta postopek. Ker voda ne more uhajati, bo voda odtekala kar iz vaše klimatske naprave.


Kriva ni toplota, ampak vlaga!


Ne samo to, ampak vaš sistem hlajenja lahko ima tudi težave z zmanjševanjem vlažnosti, če ne bo pravilno odvajal vlage. Ste vedeli, da je večina nelagodja (vročina), ki ga občutimo v vročih poletnih mesecih, posledica atmosferske vlažnosti? Vlaga v zraku otežuje izhlapevanje znoja na naši koži, zaradi česar nam je še bolj vroče. Zato je pravilno odvajanje kondenzata pri hlajenju klimatske naprave še kako pomembno!


Pri naslednjem rednem vzdrževalnem pregledu, zahtevajte tudi pregled kondenzatorske tuljave v vaši klima napravi.


Kaj lahko naredimo, če opazimo kapljice oz. vlago?


Če želite preveriti, ali imate težave z odvajanjem kondenzata, lahko skozi kanale enote (klimatske naprave) potegnete trdo žico. Če imate težave s prenosom te žice oz. se ta zatakne, je odtok kondenzata zagotovo zamašen.


Potrebujte servis oz. pregled klimatske naprave?


Pokličite nas na 030 336 813 ali pa nam pišite na info@kamklima.si.