Pogosta vprašanja o klimatskih napravah

Sodobna klimatska naprava je tako pametna in učinkovita, da lahko za osnovno vzdrževanje poskrbi kar sama, npr. samodejno čiščenje, nadzor nad sistemi kot so senzorji in filtri, itd. Lastniki naprav lahko tako brez skrbi uživajo v ogrevanju in hlajenju. Na žalost se včasih zdi, da vseeno nekaj ni v redu.

Tukaj so odgovori na pogosta vprašanja, ki jih tehniki dobimo na terenu.


Skrbi me čistoča zraka, ki ga oddaja moja klimatska naprava?


Če se zračni in ostali filtri v vaši klima napravi ne menjujejo redno, se prah in drugi delci zataknejo v sistem, ter tako onemogočajo pravilno delovanje vaše naprave. Ti delci tudi lebdijo po prostoru.


Če želite zagotoviti čisto in zdravo ogrevanje in hlajenje vaše klimatske naprave, zamenjajte filtre vsaj dvakrat letno. Če imate hišne ljubljenčke ali druge življenjske navade, priporočamo celo pogostejšo menjavo filtrov.


Preprosta menjava zračnega filtra pomaga ohranjati dom in zrak čist. Prav tako ščiti vašo klimatsko napravo pred dodatnimi obremenitvami, ki lahko hitreje obrabijo dele in povišajo stroške ogrevanja/hlajenja.


Zakaj je klima vedno glasnejša?


Klimatska naprava ob ogrevanju in hlajenju povzroča nemoten zvok oz. je popolnoma neslišna. Nekateri od teh zvokov so normalni, drugi pa pomenijo resnejše stanje. Za večino lastnikov so ti hrupi spremenljivi, vendar vplivajo na udobje in brezskrbnost.


Kako nastanejo ti hrupi? Ko klima hladi ali ogreva, deli vibrirajo in se premikajo.

S časoma se lahko deli v klimatski napravi obrabijo, cevi in filtri – zamašijo, odvijejo se lahko celo vijaki in ohromijo ventilatorji. Hrup je tako vedno večji.


Če opazite, da vas moti zvok vaše klimatske naprave je verjetno čas za serviserja. Priporočamo pa, da za redno vzdrževanje poskrbite še preden pride do tehničnih napak.


Zakaj moja klimatska naprava ne deluje?


Klimatska naprava pogosto ne deluje iz zelo preprostih razlogov. Pred klicem po strokovni pomoči bi morali lastniki najprej preveriti:


Termostat
Klimatska naprava se ustavi ob želeni temperaturi, ki ste jo nastavili na daljinskem upravljavcu. Preverite ali je temperatura v funkciji termostata dovolj nizka oz. visoka.


El. energija
Se je sprožil odklopnik? Ali je mogoče prekinjen dostop do elektrike? Pri ponudnikih storitev preverite, ali je prišlo do kakršnih koli izpadov.

Ko so opravljeni osnovni pregledi, se obrnite na svojega strokovnjaka klimatske naprave.


Potrebujte servis oz. pregled klimatske naprave?

Pokličite nas na 030 336 813 ali pa nam pišite na info@kamklima.si.